woensdag 8 augustus 2007

Afvallen

Als de zon weer schijnt willen veel mensen weer het ideaalgewicht bereiken. Afvallen is een modeverschijnsel geworden. Maar wanneer spreek je eigenlijk van overgewicht?
Er bestaan verschillende methoden om overgewicht te bepalen, maar in het algemeen kan je zeggen dat je van overgewicht spreekt als het gewicht 25% of méér hoger is dan het gemiddelde. Aan de hand van de lengte, leeftijd, geslacht en buikomvang kan bepaald worden of iemand het juiste lichaamsgewicht heeft.
Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om af te vallen, vaak heeft de modewereld daar grote invloed op. Daarnaast kan het ook om medische redenen noodzakelijk zijn om iets aan het overgewicht te doen. Het is bekend dat mensen met overgewicht vaker ziek zijn dan mensen met een normaal gewicht. Overgewicht geeft een grotere kans op onder andere hart- en vaatziekten, galblaasontstekingen en suikerziekte. Bovendien kan een te hoog lichaamsgewicht gewrichtsklachten veroorzaken De drie belangrijkste veroorzakers van overgewicht zijn:
· Te weinig beweging
· Goede voeding
· Erfelijkheid

Wil je afvallen, dan is het van belang om een realistisch doel voor ogen te houden. In het algemeen wordt geadviseerd om 10% gewicht te verliezen en dit ook te behouden. De huisarts of diëtiste kan een advies geven dat aansluit op uw leefgewoonten. Hou er vooral rekening mee dat in het begin van een dieet het gewichtsverlies harder gaat omdat het lichaam door het afvallen minder hoeft te verbranden. Bewegen is daarnaast belangrijk; niet alleen voor een betere conditie maar het helpt bij het afvallen.Het is verstandig om minstens anderhalve liter per dag te drinken. Dat is niet alleen belangrijk om het vochtgehalte op peil te houden maar geeft ook een ‘gevuld’ gevoel. In de apotheek geven wij graag advies en hebben wij folders over gezonde voeding en verstandige tussendoortjes.

Geen opmerkingen: