woensdag 8 augustus 2007

Blaasontsteking

Vooral vrouwen hebben er soms last van: een blaasontsteking. Dit is een vervelende aandoening. U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder. Het plassen doet pijn en geeft een branderig gevoel. Soms is de urine troebel of bevat zelfs bloed. Een blaasontsteking (cystitis) is een ontsteking van de blaaswand, die ontstaat doordat bacteriën in de blaas terecht zijn gekomen. Bacteriën kunnen via de plasbuis omhoog kruipen en een ontsteking veroorzaken. De meest voorkomende verwekker van blaasontstekingen is de bacterie Escherichia Coli, een bacterie die normaal in de ontlasting voorkomt.Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen veel eerder een blaasontsteking. Vrouwen kunnen dus vaker last hebben van blaasontstekingen. Mensen bij wie na het plassen urine in de blaas achterblijft, krijgen eerder blaasontstekingen. Deze zogenaamde urineretentie komt bijvoorbeeld voor bij een vergrote prostaat, multiple sclerose en andere (neurologische) aandoeningen.
Hoewel een blaasontsteking vervelend is en ongemak oplevert, is het geen ernstige aandoening. Lichte gevallen genezen vanzelf. Toch zal de huisarts een blaasontsteking over het algemeen behandelen, onder andere om te voorkomen dat deze zich uitbreidt naar de nieren en daar een nierbekkenontsteking veroorzaakt. Een blaasontsteking wordt doorgaans behandeld met een antibioticakuur van drie tot zeven dagen. Soms wordt gekozen voor een éénmalige inname van een hogere dosis antibiotica. U kunt de kans op een blaasontsteking kleiner maken:

· Zorg dat u veel drinkt, 6 glazen water of meer per dag
· Stel plassen niet uit, maar ga naar toilet als u aandrang voelt
· Plas de blaas helemaal leeg, dat voorkomt bacteriegroei
· Cranberry capsules kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen

Zwangere vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking. Neem bij elke verdenking van een blaasontsteking contact op met uw huisarts zodat indien nodig de behandeling snel gestart kan worden. Bij uw Service Apotheek kunt u meer persoonlijke adviezen krijgen over het voorkomen van een blaasontsteking.

Geen opmerkingen: