woensdag 8 augustus 2007

Borstkanker

Er bestaan meer dan 100 soorten kanker. Elke soort heeft weer andere kenmerken. De gemeenschappelijke kenmerk van alle kankersoorten is de ongeremde groei van de cellen. Meestal ontstaat kanker in een bepaald orgaan, zoals de borst, longen of darm. Maar kanker kan ook ontstaan in het beenmerg, waar bloedcellen worden aangemaakt. Bij goedaardige kanker is de tumor ingekapseld en verspreidt zich niet over andere delen van het lichaam. Bij kwaadaardige tumoren heeft het lichaam de celdeling niet meer onder controle. Cellen uit een kwaadaardige tumor kunnen loslaten en zich verspreiden over de rest van het lichaam.
In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 11.700 vrouwen borstkanker vastgesteld en borstkanker is dus de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Borstkanker wordt gelukkig in veel gevallen vroegtijdig ontdekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in bevolkingsonderzoeken. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Algemeen wordt rekening gehouden dat een vrouw een hogere kans op borstkanker heeft bij:

· Erfelijke aanleg; meestal komt borstkanker dan ook in de familie voor
· Hormoonveranderingen in het lichaam, hetzij door bijvoorbeeld de overgang of door bepaalde hormoonpreparaten
· Overgewicht voor en na de overgang
· Overmatig alcoholgebruik
· Voeding en beweging kunnen ook invloed hebben op de kans op borstkanker
Wilt u meer weten over kanker? Er liggen bij de Service Apotheek folders over o.a. zelfonderzoek voor u klaar. Op woensdagavond, 28 maart 2007 zal dokter E. Batman, internist-oncoloog in het Diaconessenhuis Leiden, exclusief voor bij Service Apotheek Rijnsburg ingeschreven cliĆ«nten, een presentatie houden over kanker in de grote zaal van zalencentrum ‘De Voorhof’ in Rijnsburg. Tijdens deze interessante presentatie van 19:00 – 21:00 uur, zal hij wat vertellen over het ontstaan van de verschillende vormen van kanker en de behandeling daarvan. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, dus verzoek ik u zich tijdig bij Service Apotheek Rijnsburg op te geven, op telefoonnummer 071-4079114 of per e-mail: apotheekrijnsburg@planet.nl. U bent van harte welkom bij uw Service Apotheek.

Geen opmerkingen: