woensdag 8 augustus 2007

Astma medicatie

Deze week verscheen er in een grote landelijke krant een artikel over het verkeerd gebruiken van astma medicatie. Hierin werd geconstateerd dat het gebruik van astma medicatie in Nederland nog veel te wensen over laat. Het probleem van Astma blijft een veel voorkomende aandoening bij jong en oud. Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Bovendien zijn de luchtwegen niet eenmalig ontstoken, maar is de ontsteking bijna altijd aanwezig. Daarom noemen wij deze ontsteking een chronische ontsteking. De benauwdheid die hiermee gepaard gaat, komt regelmatig en aanvalsgewijs voor. Mensen met astma hebben vaak moeite met ademhalen: ze worden kortademig, ademen piepend of moeten hoesten.
Mensen met astma kunnen erg gevoelig reageren op allerlei prikkels, zoals huidschilfers van huisdieren en stuifmeel van bomen, grassen en planten. Ook sigarettenrook, kou, mist en lichamelijke inspanning kunnen een benauwdheidaanval veroorzaken.
Met de juiste geneesmiddelen kunnen de klachten verminderen of zelfs langdurig verdwijnen. De belangrijkste medicijnen die bij de behandeling van astma gebruikt worden kan je onderverdelen in luchtwegverwijders en luchtwegbeschermers. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat iemand die moeite heeft met ademhalen meteen weer lucht krijgt. Luchtwegbeschermers zorgen op iets langere termijn dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor de benauwdheidaanvallen. Juist het gebruik van deze luchtwegbeschermers zijn erg belangrijk. Hierdoor kunnen er op de lange termijn veel problemen voorkomen worden. Het inhaleren van de medicijnen tegen astma lijkt eenvoudig, toch gaat het inhaleren lang niet altijd goed. In onze Service Apotheek kunnen wij u een gratis astma begeleidingsprogramma aanbieden. Deze begeleiding bestaat o.a. uit spreekuren en begeleiding bij uw geneesmiddelgebruik. Daarnaast ontvangt u 3 tot 4 keer per jaar een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van astma. Bovendien controleren wij of uw medicijnen goed bij elkaar passen en optimaal gebruikt worden. Wij doen graag ons best om ervoor te zorgen dat u weer opgelucht kunt ademhalen. Tot ziens bij uw Service Apotheek.

Geen opmerkingen: