woensdag 8 augustus 2007

Beenkrampen

Soms denken mensen dat het heel normaal is om ’s nachts beenkrampen te hebben. In sommige gevallen kunnen er plotselinge beenbewegingen optreden die uw slaap verstoren. Geschat wordt dat 5 tot 10% van de mensen lijdt aan deze vervelende aandoening. U voelt een irritant kriebelende sensatie in de benen, die alleen weggaat door de benen even te bewegen. Veel mensen met deze aandoening, die ook wel de Restless Legs Syndrome (RLS) wordt genoemd, zijn door slaapgebrek de volgende dag erg moe. RLS is een neurologische aandoening. Dit betekent dat de zenuwen in de benen een grote rol spelen. In de meeste gevallen betreft het een erfelijke aandoening, maar het kan ook een gevolg zijn van bepaalde ziekten zoals reuma, suikerziekte, vertraagde schildklier werking, nierziektes en ijzertekort. In het laatste geval kan met bloedonderzoek bepaald worden of er ijzertabletten nodig zijn. Herkent u de onderstaande kenmerken bij u zelf?

· Als u stil zit of ligt, heeft u een vervelend branderig of kriebelend gevoel in de kuiten en benen. Door te bewegen of staan gaat dit gevoel weer voorbij.
· Komt dit gevoel vooral ’s avonds voor en mindere mate overdag?
· Heeft u moeite om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen?
· Hoort u van uw partner dat u schopt in uw slaap?
· Bent u vaak moe of oververmoeid overdag?
· Heeft u familieleden met dezelfde verschijnselen?
· Zijn de klachten erger geworden met de leeftijd?

Als u meerdere van bovengenoemde symptomen heeft, zou het best kunnen zijn dat RLS ook bij u voorkomt. Het is in dat geval verstandig even contact op te nemen met uw huisarts. Tegenwoordig zijn er goede geneesmiddelen om RLS te bestrijden. In sommige gevallen is het voldoende om extra vitaminen en bepaalde mineralen te gebruiken. Wilt u meer informatie over RLS of geneesmiddelen? U bent van harte welkom bij uw Service Apotheek.

Geen opmerkingen: