woensdag 8 augustus 2007

Cholesterol (I)

Mijn cholesterol is te hoog! Dat hoor ik vaak in de apotheek.. Maar wat is cholesterol eigenlijk? Cholesterol is een vettige stof in het lichaam. Een bepaalde hoeveelheid cholesterol heeft u hard nodig. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door uw lichaam als bouwstof voor het maken van hormonen en andere stoffen. Cholesterol krijg je binnen via de voeding, maar iedereen maakt in de lever zelf ook cholesterol aan. Niet alle cholesterol krijgt u dus via uw voeding naar binnen! Wist u dat er verschillende soorten cholesterol bestaan? LDL cholesterol en HDL cholesterol zijn de 2 soorten cholesterol die beiden in het lichaam voorkomen. De hoeveelheid LDL in het lichaam mag niet te hoog zijn. Dan heeft u namelijk een grotere kans op hart- en vaatziekten. Aan de andere kant mag de hoeveelheid HDL in het lichaam niet te laag zijn. Ook in dat geval is er een grotere kans op hart- en vaatziekten. Naast cholesterol wordt ook vaak de hoeveelheid vetten, genaamd triglyceriden, in het bloed gemeten. De triglyceriden zijn ook nodig voor het goed functioneren van het lichaam, maar de hoeveelheid mag ook niet te hoog zijn. Een hoog cholesterolgehalte is vaak erfelijk bepaald.
Er zijn een aantal risicofactoren die u gevoeliger kunnen maken voor de negatieve invloed van cholesterol;

· Roken maakt de kans op hart- en vaatziekten veel groter. Bovendien verhoogt roken de bloeddruk en verlaagt het HDL-cholesterolgehalte.
· Hoge bloeddruk veroorzaakt ook een grotere kans op beschadiging van de bloedvaten.
· Te veel stress versterkt de negatieve effecten van te hoog cholesterol.
· Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging kan ook het negatieve effect van teveel cholesterol versterken.

Als een cholesterolverlagend dieet en meer beweging niet voldoende zijn, dan zijn er ook geneesmiddelen die een te hoog cholesterolgehalte tegen gaan. Hierover vertel ik volgende week meer! Tot ziens in uw Service Apotheek..

Geen opmerkingen: